Gezondheid & Voeding

Het vasthouden van onze baby nichtjes en neefjes heeft een effect op hun genen

De eenvoudige handeling om baby’s aan te raken, evenals het gebrek aan aanraking, kan blijvende gevolgen hebben voor hun genen expressie.

Noodlijdende baby’s die minder lichamelijk comfort van hun verzorgers ontvangen, bleken een moleculair profiel in hun cellen te hebben dat voor hun leeftijd onderontwikkeld was. En het effect van de hoeveelheid aanraking die een baby in het vroege leven ontvangt door zorgverleners is vier jaar later detecteerbaar, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van de University of British Columbia en BC Children’s Hospital Research Institute.

Dit is de eerste studie die bij de mens laat zien dat de eenvoudige handeling van het aanraken, vroeg in het leven, diepgewortelde en potentieel levenslange gevolgen heeft voor het epigenoom – biochemische veranderingen die de genexpressie beïnvloeden.

Onderzoekers vroegen ouders van 5 weken oude baby’s om een ​​dagboek bij te houden van het gedrag van hun baby’s (zoals slapen, gedoe, huilen of eten) en de duur van de zorgverlening waarbij lichamelijk contact betrokken was. Toen de kinderen ongeveer 4 ½ jaar oud waren, werd hun DNA gesampled door de binnenkant van hun wangen af ​​te nemen.

De kinderen die een hogere nood ervoeren en relatief weinig contact hadden, hadden een “epigenetische leeftijd” die lager was dan verwacht, gezien hun werkelijke leeftijd. Een discrepantie tussen epigenetische leeftijd en chronologische leeftijd is in enkele recente studies in verband gebracht met een slechte gezondheid.

“Bij kinderen denken we dat een langzamere epigenetische veroudering een minder gunstige ontwikkeling van de ontwikkeling zou kunnen weerspiegelen,” zei Michael Kobor, een professor in de afdeling medische genetica die het thema “Gezonde start” leidt bij BC Children’s Hospital Research Institute.

“We zijn van plan na te gaan of de ‘biologische onvolgroeidheid’ die we bij deze kinderen zagen, grote gevolgen heeft voor hun gezondheid, vooral hun psychologische ontwikkeling,” voegt hoofdauteur Sarah Moore, een postdoctoraal fellow, eraan toe. “Als verder onderzoek deze eerste bevinding bevestigt, zal dit het belang onderstrepen van fysiek contact, in het bijzonder voor kinderen in nood.”

Hoewel veel slimme tantes de drang hebben om vast te houden en te knuffelen met onze baby nichtjes en neven, laat dit nieuwe onderzoek zien hoe belangrijk die knuffels zijn voor hun ontwikkeling. Dus ga je gang, knuffel die baby nicht of neef van je nog een keer voordat je moet vertrekken. Hun genen zullen het niet vergeten.